Nooit meer te druk van Tony Crabbe

Nooit meer te druk van Tony Crabbe

Het gevoel overweldigd te zijn door alle taken die je nog liggen te wachten kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Een beetje hectiek is natuurlijk leuk, goede stress geeft je energie en het zorgt dat je voor je gevoel lekker vooruitkomt. Maar soms wordt de stress te veel en kan je het onderscheid niet meer maken tussen zaken die echt moeten of best kunnen wachten. Wat dan? Gewoon doorgaan is geen optie. Gelukkig zijn er al verschillende specialisten in deze vraag gedoken. Zo ook Tony Crabbe, een Amerikaans psycholoog en bekend geworden met zijn boek ‘Nooit meer te druk.’ In deze blog neem ik je graag mee door het boek. Ik licht vooral de onderwerpen uit die jou helpen om ideeën, plannen en taken het hoofd te bieden.

De gemakkelijke keuze

Volgens Tony Crabbe hebben we het tegenwoordig allemaal druk: druk zijn is inmiddels makkelijker dan het niet zijn. Druk zijn is een merk, want als je niet druk hebt, heb je het niet gemaakt. Daarmee is druk zijn ook een verslaving geworden, want als we het niet druk hebben voelt het niet goed. In het boek wordt drukte omschreven als “een allostatische overbelasting en versnelde slijtage van het lichaam en het brein.” Dat kan niet goed zijn toch? De drukte voorbij, dat zou mooi zijn! Maar dat is natuurlijk niet makkelijk met al die ingesleten patronen. 

Eenvoudige tips

Om te beginnen vast een paar tips: gebruik de uitknop van je telefoon en zet je meldingen uit. Daarmee heb je direct geen afleiding van je telefoon meer. Zorg ervoor dat je niet langer deelneemt aan vergaderingen die geen toegevoegde waarde hebben, dat scheelt bergen tijd en energie. En een belangrijk inzicht: start met een nieuwe manier van plannen. Bedenk wat je aan tijd denkt kwijt te zijn en verdubbel deze tijd. Bedenk hoeveel tijd je nog beschikbaar hebt in je agenda en deel dit door twee. Nu heb je een meer reële inschatting van hoeveel tijd je beschikbaar hebt en nodig hebt om een taak af te ronden.

Ook in dit boek wordt regelmatig de Getting Things Done methode van David Allen aangehaald. Mocht je deze methode nog niet kennen, lees zijn boek zo snel mogelijk! Met deze methode valt veel winst te behalen. Je kunt hier je hoofd goed mee leeg maken en dat helpt gigantisch om het gevoel het te druk te hebben te voorkomen. Tony Crabbe adviseert om vooral de controle lost te laten  en sterk te zijn in het maken van keuzes. Door aandacht te geven aan de zaken die voor jou belangrijk zijn, krijg je het gevoel van controle op je leven weer terug.

Beheersing

Timemanagement is niets voor Tony Crabbe. Door je tijd goed te ‘managen’ krijg je geen controle over je leven, te veel is gewoon te veel. En effectiever word je er zeker niet van. Keuzes maken is daarom het devies. Beheers je output en niet je input, laat je niet leiden door de input van je mailbox, social media of anderen. Perfectie is sowieso niet haalbaar, je doet wat je kunt en dat is goed.

Motivatie

Erg mooi vond ik het onderscheid tussen ‘serieus gemotiveerd’ zijn en ‘speels gemotiveerd’ zijn. Serieuze motivatie is voornamelijk gericht op de lange termijn, je wilt een project afronden, geld verdienen of goede resultaten halen op je studie. Het gevoel van drukte vloeit voort uit een te sterke gerichtheid op de lange termijn. De valkuil is dingen te serieus te nemen. Speelse motivatie is gericht op het nu en op plezier. Probeer als je drukte ervaart het plezier terug te halen, bijvoorbeeld door wat te bewegen, goede muziek op te zetten of je werk gewoon ‘speelser’ uit te voeren. Ga eens tekenen op een whiteboard, gebruik veel kleurtjes, maar kom vooral even achter het scherm vandaan.

Maak keuzes

Druk zijn is de gemakkelijke keuze. Maak je geen bewuste keuze, dan neig je er automatisch naar om meer hooi op de vork te nemen dan praktisch mogelijk is. Bewaak je eigen grenzen dus met hand en tand en leer oprecht ‘nee’ te zeggen. Wees je vooral bewust van de zogenoemde opofferingskosten: als je voor A kiest, betekent dan automatisch dat B niet meer kan. Ga je voor je werk naar een avondseminar, dan is het niet mogelijk om dan bij een filmavond met het gezin te zijn. Wees je dus vooral bewust van de gevolgen van de keuzes die je maakt.

Geen tijd, maar aandacht

Timemanagement is niet de oplossing, maar het managen van je aandacht wel. Maar hoe doe je dat? Eén ding tegelijk doen blijft het juiste antwoord. Richt je op één ding en doe dit met je volle aandacht. Gebruik één systeem om taken te noteren, aantekeningen te maken en gedachten te structureren. Werk aan grote en afgebakende taken en vermijd afleiding zoveel als mogelijk. Maak gebruik van de 2-minuten regel om onvermijdelijke klusjes snel af te doen.

Focus op wat van waarde is

Stop met het streven naar meer, dat is volgens Tony Crabbe van belang. Door constant te streven naar meer, verleg je je focus op zaken die in de basis niet belangrijk zijn. Contactverlies ligt op de loer, het niet meer in contact zijn met je gezin, familie en vrienden, omdat je te druk bent om je status van druk zijn in stand te houden. Je relaties vormen de basis waar je op terug kan vallen als het niet goed met je gaat. Investeer in hen, niet in materiele zaken. Uiterlijke successen leveren immers minder geluk op dan je denkt. Focus je aandacht daarom op wat van waarde is.

Less is more, dat geldt hier ook. Door het maken van de keuze voor een klein aantal belangrijke zaken, is de kans groot dat je meer bereikt. Focus vooral op je sterke punten en maak het niet te ingewikkeld. 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *