Orde op zaken met de weekafsluiting

Orde op zaken met de weekafsluiting

Een wekelijkse reflectie is zeer waardevol, het geeft je de tijd om dingen vast te leggen, opnieuw te bekijken en verwerken, zodat je niets vergeet. Je krijgt er grip mee op je werk, werkt aan je doelen en het biedt je de ruimte aandacht te besteden aan ad hoc zaken. Het helpt je bij het maken van de juiste keuzes.

Wat houdt een weekafsluiting in?
Eenvoudig gezegd sluit je de week af door je hoofd leeg te maken. Het werkt het makkelijkst als je een vast moment in de week prikt: ik ga er wekelijks op vrijdag rond 16.00 uur voor zitten. Maar hoe werkt dat nou, zo’n weekafsluiting? Je zorgt ervoor dat je alle losse papieren, aantekeningen, afspraken en dingen die nog in je hoofd zitten verwerkt in je eigen systeem. Alle ‘losse eindjes’ werk je op deze manier weg, zodat je precies weet waar je staat. Daarna duik je in je eigen actielijst: vink de zaken af die je al gedaan hebt, plan wanneer je de rest gaat doen. Loop je Afwacht-box door, vergeet je niets? Eventueel kan je tijdens de weekafsluiting ook een vast moment pakken voor het verzenden van facturen en nagaan of je administratie, bijvoorbeeld je uren- en kilometerregistratie op orde is. Ga vervolgens na aan welke projecten je wilde werken en in hoeverre dit gelukt is. 

Daarna kijk je vooruit. Hoe ziet volgende week eruit? Heb je voldoende gelegenheid gepland om je afspraken voor te bereiden? Heb je reistijd gereserveerd in je agenda? Pas je agenda aan, zodat je volgende week niet voor verrassingen komt te staan. Ga ook na welke taken je komende week kunt oppakken en probeer je te beperken in het aantal taken. Hoe minder grote taken, hoe beter de focus en hoe groter de kans op het succesvol afronden van de taak.

Rust en overzicht door een wekelijkse afsluiting

Doe je de weekafsluiting met regelmaat, dan krijg je vanzelf controle op je werk. Je houdt je hoofd helder en krijgt het ontspannen gevoel dat alles onder controle is. Een fijn gevoel om het weekend mee in te gaan!

Hulp nodig bij het maken van je eigen systeem?

Als effectiviteitstrainer help ik ondernemers hun dag met meer voldoening af te sluiten en betere resultaten te boeken. Dit doe ik door ze te leren slimmer gebruik te maken van digitale middelen, te leren focussen op dingen die ertoe doen (persoonlijke), en korte en lange termijn prioriteiten helder te hebben.