Digitaal minimalisme: effectief gebruik van social media

Digitaal minimalisme: effectief gebruik van social media

Hoe komt het toch dat we zoveel aandacht besteden aan de apps onze mobiele telefoon? Irriteer jij je nooit aan de manier waarop we tegenwoordig met het apparaatje omgaan?

We lijken vastgegroeid, besteden er veel meer aandacht aan dan we eigenlijk zouden willen.

Gemiddeld brengen we 3 uur per dag op de telefoon door, waarvan meer dan een uur op Facebook. Gemiddeld wordt de telefoon 39x per dag opgepakt.

Veranderen is lastig, want even op je telefoon kijken is een gewoonte geworden. Even wachten? Een korte blik op je telefoon. Het omgaan met lege momenten kunnen we bijna niet meer. We grijpen dan snel naar onze telefoon.

Het goede nieuws: het ligt niet aan jou. De social media apps op je telefoon zijn zo gemaakt dat ze je aandacht trekken en je aandacht zoveel mogelijk proberen vast te houden. De algoritmes zorgen ervoor dat je in je feed wordt ‘gezogen’, wat het lastig maakt je ervan los te maken. Daarbij komt dat je geneigd bent aandacht te besteden aan het negatieve, waar de (social) media gretig gebruik van maakt. In plaats van constructieve en positieve berichten te bekijken, blijven we hangen bij de schandalen, roddels en negatieve opmerkingen. Je betaalt een hoge prijs de gevolgen van de aandachtseconomie: je gemoed wordt negatief beïnvloed.

Voor veel mensen vormen de sociale media een bron van onbehagen. Je wilt minderen, maar dit ook doen is lastig. Om je gedrag te veranderen is het belangrijk dat je snapt met welke intentie de sociale media is ingericht. Als je je ervan bewust bent dat de apps gemaakt zijn om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden, is het makkelijker om te snappen waarom je weer naar je telefoon grijpt. Deze kennis heb je nodig om je weerbaar te maken tegen de aantrekkingskracht van de berichtgeving op je telefoon. Digitaal minimalisme helpt je hierbij. Cal Newport beschrijft digitaal minimalisme als een middel om de tijd die je online doorbrengt te beperken. Je gebruikt de online tijd voor een klein aantal zorgvuldig geselecteerde en geoptimaliseerde activiteiten die gunstig zijn voor de dingen die je belangrijk vindt, terwijl je het andere aan je voorbij laat gaan. 

Tijd is namelijk je belangrijkste bezit. Wees je daarom bewust van hoe je omgaat met je tijd. Vraag jezelf af hoeveel tijd je aan een activiteit wil besteden, zodat je jezelf in de gelegenheid stelt een keuze te maken. Vaak willen mensen veel minder tijd op hun telefoon doorbrengen, dan ze in werkelijkheid doen.

Het verwijderen van de social media apps van je telefoon is een goede eerste stap. De apps van bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Tiktok worden vaak gebruik in een leeg moment, maar vragen vervolgens veel van je tijd en aandacht. Ermee stoppen is voor velen een brug te ver. Maar er meer bewust mee omgaan is een goede manier je aandacht beter te managen. Regel het zo dat je alleen nog toegang hebt via je computer. Zo maak je bewust tijd vrij voor social media en zijn de techbedrijven niet langer degenen die bepalen waar je je aandacht op richt, maar jij in controle. 

Selecteer welke mensen je wilt blijven volgen, denk na over welk nieuws je geïnformeerd wil worden en welke nieuwe ontwikkelingen je wilt volgen. Door bewust te kiezen welke informatie je krijgt, krijg je controle op welke informatie je ontvangt. Kies dus zorgvuldig welke apps en welke informatie je toelaat.  Ban de technologie vooral niet uit je leven, maar zorg dat het een ondersteunende rol heeft aan de dingen die je belangrijk vindt. Gebruik je apps met zorg een aandacht. Richt je op bronnen van de hoogste kwaliteit en omring je met specialisten in jouw vakgebied. Heb het voornemen om de kwaliteit van de informatie die je tot je neemt en de omstandigheden waarop je dat doet te optimaliseren.

Tijd is je belangrijkste bezit.

Ik help je graag bij het bereiken van meer structuur, meer overzicht en meer rust in je hoofd. 

Inmiddels heb ik tientallen werknemers en ondernemers geholpen door meer structuur te brengen, betere focus te krijgen en daarmee meer te bereiken en de werkdag met voldoening af te ronden. Start bijvoorbeeld met de training Grip op de Inbox voor meer structuur en rust in je werkdag. Of leer makkelijker te prioriteren en keuzes te maken, zodat je met meer focus en meer effectief aan de slag bent.