Effectief werken voor drukke ondernemers

Effectief werken voor drukke ondernemers

Effectief werken? Of liever efficiënt? Efficiënt werken is lekker, maar ik ben een groot voorstander van effectief werken. Je richten op efficiëntie motiverend, maar beter is nog de juiste keuzes te maken in wat je graag goed wilt doen. Niet alleen optimaliseren dus, maar ook de kwaliteit van je werk verbeteren.

Reactief versus proactief

We zijn gewend om reactief te werken, reageren op het werk dat voorbijkomt. Denk bijvoorbeeld aan e-mail, een vraag van een klant of een bericht op je telefoon. Alles wat op het moment speelt, krijgt de hoogste urgentie. Waarschijnlijk voel je je nog lekker productief na zo’n dag ook, maar aan de écht belangrijke dingen ben je niet toegekomen. Lange termijn planning, strategische doelen of je eigen ontwikkeling schieten erbij in.

Tijd als je beste vriend

Omgaan met tijd is niet gemakkelijk. Voor je het weet ren je mee met de stroom en zit je nog niet zelf aan het roer. Baas over je tijd ben je pas als je precies weet wat je wilt bereiken. Als je efficiënt werkt doe je dingen op de goede manier. Als je effectief werkt doe je de juiste dingen. Denk daarom goed na over waar je blij van wordt, waar je geïnspireerd door raakt of enthousiast van wordt. Alles is er al: organiseer, plan en minimaliseer je taken en activiteiten zo, dat er alleen nog overblijft waar je echt warm van wordt. Alleen door de juiste zaken prioriteit te geven, krijg je het gevoel dat er tijd genoeg is. Dit betekent dus ook: dingen NIET doen, gerichte keuzes maken.

Effectief door de werkdag

Weet je al dat je energieverdeling over de dag schommelt? Probeer daar eens gebruik van te maken. Je energie piekt aan het begin van de dag, krijgt een dipje na de lunch en stijgt aan het eind van de middag weer. Door slim gebruik te maken van je energieniveau haal je meer uit je werkdag. Start je werkdag met het maken van een planning (hiermee bespaar je al een uur per dag). Tot 11.00 uur pak je wat kleine lopende zaken op. Tussen ongeveer 11.00 u en 13.00 werk je aan je projecten met de grootste prioriteit. Dan even lekker lunchen. Na je lunch ga je met je doe-dingen aan de slag: ruim wat op, knoop een gesprek aan, doe wat actiefs. Rond 15.00 u volgt een volgend blok met denkwerk, nu is de energie weer op zijn hoogst. Pak een andere klus met prioriteit, doe actief mee met een vergadering of schrijf een nieuw stuk voor op je website. Aan het eind van de dag maak je een nieuwe planning voor de volgende dag. En kijk je voldaan terug op een dag lekker productief werken.

Tijd managen is vooral een zaak van jezelf managen. En om jezelf te kunnen managen is het nodig jezelf goed te kennen. Weet wat je belangrijk vindt, geef hier prioriteit aan en richt je op deze zaken. Reken maar dat je zo nog gelukkiger wordt in je werk!

En vind je het lastig om je werkdag goed in te plannen, de juiste keuzes te maken of prioriteiten te stellen? Ik help je er graag bij!

Tijd managen is vooral een zaak van jezelf managen.