Hoe je structuur aanbrengt met de Pomodoro techniek

Hoe je structuur aanbrengt met de Pomodoro techniek

Even een artikeltje lezen, een doekje over je bureau en hé, zit daar nou een nestje met vogeltjes? Is deze afleiding herkenbaar? Voor de meesten van ons is het onmogelijk om een paar uurtjes geconcentreerd te werken. Natuurlijk hoeft de boog niet altijd gespannen te staan. Maar soms weet je dat je je concentratie nodig hebt, omdat er een taak wacht die je écht wil afronden. Dan helpt het inzetten van de Pomodoro techniek.

Wat is de Pomodoro techniek?

De Pomodoro techniek is niet nieuw, maar werd in de jaren ’80 bedacht door Francesco Cirillo. Het is een methode voor tijdmanagement, waarmee je in blokken van 25 minuten geconcentreerd werkt aan de hand van een timer. Francesco Cirillo gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat, vandaar de naam Pomodoro.

Hoe werkt de Pomodoro techniek?

Bij de Pomodoro techniek draait het om tijdblokken van 25 minuten, gevolgd door een korte pauze. In deze tijdvakken zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid. Dus meldingen op je computer uit, telefoon uit, een rustige ruimte opzoeken zodat je lekker ongestoord kan werken. Na 25 minuten pak je vijf minuten pauze. En na dit korte rustmoment, ga je weer 25 minuten met een taak aan de slag. Na vier blokken van 25 minuten is het tijd voor ontspanning en pak je ongeveer een half uur rust. 

In het kort komt het hierop neer:

  • Bepaal welke taak je gaat doen
  • Zet je timer of kookwekker op 25 minuten
  • Werk lekker door tot de wekker gaat
  • Neem even pauze 
  • En start opnieuw, tot je de vierde ‘pomodoro’ hebt gehad.

Je hebt dan ongeveer 2 uur lang supergeconcentreerd zitten werken. Daarna is het dus tijd voor een langere pauze om even tot rust te komen. Als je deze techniek gebruikt is het wel belangrijk dat je stopt als de wekker gaat, ook als je nog niet klaar bent en denkt dat je je taak heel snel kan afronden. Je pakt na je pauze gewoon nog een pomodoroblokje.

Werkt het?

Ik verbaas mezelf iedere keer weer hoeveel werk ik kan verzetten als ik op deze manier te werk ga. Natuurlijk werk ik niet iedere dag op deze manier. Gelukkig is het niet altijd nodig om heel geconcentreerd te werken. Maar soms merk ik dat ik wat taken heb die ik voor mij uitschuif, niet goed krijg afgerond, of simpelweg geen zin in heb. Op dit soort momenten is het heel handig een systeem in te zetten dat je helpt aan de slag te gaan. Het is een hulpmiddel dat mij laat zien hoeveel er mogelijk is als je ergens 25 minuten voor gaat zitten. Moeilijk is de techniek niet, maar geniaal in zijn eenvoud. Probeer het eens!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *